Uitstapjes – Land van Cuijk

Land van Cuijk

Zelfs de Romeinen hielden van het Land van Cuijk. Destijds hielden ze vooral van de strategische ligging, op dit moment zijn we meer geïnteresseerd in de schoonheid van dit gebied.
We willen ontdekken, beleven en genieten. Ontdek de verschillende landschappen en geniet van de goede keuken. Wandelen, fietsen en wellness staan ​​op ons reisprogramma – langzaam reizen op zijn best.
Land van Cuijk ligt in het uiterste oosten van de provincie Noord-Brabant. Alleen gescheiden van de provincies Gelderland en Limburg door de Maas en minder dan 10 km van Duitsland. En als je weet dat in Nederland de lettergreep ui eerder wordt uitgesproken dan eu, is Cuijk geen tongbreker meer.

Lopen tussen heggen

Ons eerste doel is een heel bijzondere. In 2018 verklaarde de Unesco De Maasheggen tot biosfeerreservaat. De naam Maasheggen geeft ook informatie over de bijzondere kenmerken van dit prachtige natuurgebied – de Maas en de heggen. De hagen die voorheen werden aangeplant om de velden en weilanden af ​​te scheiden en af ​​te schermen, zijn bewaard gebleven in verschillende gebieden die direct aan de Maas liggen.

Dichte, hoge en vrij doornige hagen die niet alleen de boerderijdieren binnen hielden, maar ook de roofdieren buiten. Zelfs Julius Caesar had zijn problemen met deze beperkingen. In zijn boek De Bello Gallico noemt hij dit gebied aan de Romeinse weg tussen Maastricht en Nijmegen, waarvan de heggen kennelijk zelfs voor zijn legioenen ondoordringbaar waren.
Voor ons bieden de heggen alleen plezier als we er langs lopen. En we zijn niet de enigen. Tussen de meidoorn- en sleedoornstruiken ritselt en piept het continu, vogels en andere kleine dieren genieten echt van het groen. En zelfs als we er geen hebben gezien, moeten eekhoorns een goed gedekte tafel hebben met alle eiken die hier groeien.

Ik hou van de groene tunnels waar we op sommige plaatsen doorheen lopen. Struiken links en rechts en de machtige kruinen van de bomen boven ons. Soms wordt het groen wat lichter en kunnen we een kijkje nemen bij de koeien, paarden of schapen die er grazen omringd door de heggen.

Zo zouden we uren kunnen wandelen, er zijn tal van wandelpaden. Maar we willen een ander gebied verkennen en dus draaien we richting de auto.

De heide bloeit

Het is slechts ongeveer 12 km naar Sint Anthonis, maar het landschap is daar totaal anders. Wij parkeren in de grote parkeergarage bij Natuurpoort De Heksenboom. Naast de deur in het gelijknamige restaurant met een groot terras kun je niet alleen je hart ophalen aan eten en drinken, er is ook informatie en wandelkaarten voor het aangrenzende gebied van De Ullingse Bergen.
Maar u kunt uw weg ook vinden zonder kaarten. Er zijn echter routes van verschillende lengtes en als u de verkeerde kleurmarkering volgt, kan de tour iets langer duren dan gepland. De schade zou niet groot zijn, want het is hier gewoon prachtig.
Het begint met het bos. Voornamelijk dennenbos dat heerlijk ruikt. De bosbodem is zacht en kussens bij elke stap. De eerste open plekken verschijnen en dan zien we ze – de heide, de bloeiende heide om precies te zijn. Sterk paars waar je ook kijkt, een droom.
Er zijn maar weinig mensen op pad vandaag en ik geniet niet alleen tijdens het wandelen van de schoonheid van het landschap, maar ook van de rust en eenzaamheid. Pure ontspanning!

Meer bezienswaardig in eigen land

Ons eigen land is prachtig, en heeft enorm veel te bieden. Het probleem is wel vaak dat we dat niet weten. We geven in eigen land ook niet graag geld uit, wel op vakantie natuurlijk. Daarom is de kortingskaart op allerlei uitstapjes van Nappas zo’n goed idee. Tegen lagere prijzene evenementen en uitstapjes in eigen land leren kennen.