Ontspanning tijdens vakantie aan de Oostzee

duitsland vakantie

Eenzame duinen, lange zandstranden, ongerepte natuurgebieden en maritieme steden. De kust van de Oostzee en de eilanden Mecklenburg-Vorpommern zijn niet gierig met hun charmes en prachtige vakantie bestemmingen. Of het nu een ontspannen familievakantie, fiets-, wellness- of cultuurvakantie is. Alles is mogelijk. Ontdek bijvoorbeeld het Mecklenburgse merengebied per kano en fiets of ga ontspannen shoppen in de Hanzesteden Rostock, Stralsund en Wismar.

Oostzee, Hanzesteden en natuurparken

Schwerin is de kleinste staatshoofdstad van Duitsland en ligt in het hart van Mecklenburg-Voor-Pommeren. De hoofdstad van de staat is de voormalige residentie van de groothertogen van Mecklenburg-Schwerin. Een van de belangrijkste monumenten van het historisme is het kasteel van Schwerin. De oude stad, omringd door water, wordt gekenmerkt door bezienswaardige gebouwen en smalle straatjes. Bezienswaardigheden zijn onder meer de oude tuin in Schwerin, het Staatstheater van Mecklenburg en de kathedraal, een prachtig gotisch bakstenen gebouw. Talrijke restaurants en cafés nodigen uit tot verpozen in de Mecklenburgstrasse. Ten zuiden van het marktplein ligt de Buschstraße met het oudste vakwerkhuis van de stad.

Eilanden en schiereilanden

Eilanden en schiereilanden rijzen op uit de Oostzee langs de kust van Mecklenburg. Ze omvatten het zonnige eiland Usedom en het grootste van de eilanden Rügen. Tijdens de zomermaanden is het een drukte van belang op de eindeloze witte zandstranden en de mondaine badplaatsen, een bezoek hieraan kan dan ook niet ontbreken tijdens je vakantie naar Duitsland. Op het autovrije eiland Hiddensee en het eiland Poel is het rustiger. Met zijn ongerepte natuur is het schiereiland Fischland-Darss-Zingst vooral populair bij dichters, schilders en wetenschappers.

Natuurparken

Een van de mooiste gebieden in Noord-Duitsland is het natuurpark Mecklenburg-Zwitserland en het Kummerow-meer. Met een oppervlakte van ruim 61.000 hectare omvat het tien natuurgebieden. In het voor- en najaar kun je tijdens hun trektocht met duizenden Noordse wilde ganzen en kraanvogels op de velden zien rusten. Er zijn veel manieren om het natuurpark te ontdekken. Een goed bewegwijzerd netwerk van paden leidt fietsers en wandelaars door het natuurpark. Als alternatief kun je de omgeving per boot of te paard verkennen. Het landschap wordt gekenmerkt door kleine, voormalige landgoeddorpen en unieke natuur.

Bezienswaardigheden

Talrijke bezienswaardigheden wachten op je in de deelstaat aan de Oostzee, waarvan het Marlow Bird Park, het Ozeaneum Stralsund en het Jasmund National Park tot de meest populaire behoren. Op het eiland Rügen ligt het Jasmund National Park, het kleinste in zijn soort in Duitsland. Het hoogtepunt zijn de adembenemende krijtrotsen, waarvan de Königsstuhl met 118 meter de hoogste is. Beklim deze en geniet van het unieke uitzicht. In het Ozeaneum Stralsund geven de vijf permanente tentoonstellingen informatie over verschillende onderwerpen, zoals de Oostzee en de wereldoceaan. De belangrijkste attractie van het natuurhistorisch museum is het gigantische aquarium met een scheepswrak omringd door roggen, haaien en andere zeedieren. Een andere dierenbelevenis is het Vogelpark Marlow, dat tussen Stralsund en Rostock ligt. Op 22 hectare kun je meer dan 135 diersoorten beleven. Naast vogels leven hier ook schildpadden, doodshoofdaapjes en alpaca’s.

Het kleine stadje Oberharmersbach, waar veel hotels zijn, ligt aan de Harmersbach, een riviertje dat uitkomt in de Kinzig, welke op haar beurt dan weer instroomt in de Rijn. De Kinzig kom je tijdens het wandelen vrijwel elke dag tegen, en met recht heet dit deel van het hart van Het Zwarte Woud daarom Kinzigtal. Alles wat Duitsland zo Duits maakt, vind je terug in de stad Oberharmersbach, en trouwens ook in andere dorpen en stadjes die we elke dag passeren. Zoals de mooie, goed verzorgde huizen, rijk met hout bewerkt en met grote balkons met een bloemenzee van geraniums. De bewoners die, zoals de traditie is, op belangrijke dagen met trots hun rode of zwarte wollen bollenhoed dragen. En het lekkere eten, ook een hapje tussendoor dat een “vesper” wordt genoemd, bijvoorbeeld gerookte forel overgoten met saus of de ham van de regio: Schwarzwalder Schinken met boeren bruinbrood.