Het Oetztal

Oetztal

Een wonderbaarlijke vakantiebestemming in het midden van Tirol. Zo kun je het Oetztal wel noemen.

Vooral bekend van de overdadige wintersportsportmogelijkheden, met skigebieden als Hochoetz, Sölden en Obergurgl-Hochgurgl, maar wat een heerlijke bestemming als je wilt genieten van de warme bergzomer.

Een dal dat niet te vergelijken is met andere vakantieregio’s in Oostenrijk, met gezellige vakantie dorpjes, leuke evenementen, en een prachtig berglandschap.

Het Berglandschap.

En vooral dat prachtige berglandschap is de reden dat veel vakantiegangers het Oetztal in de zomermaanden bezoeken.

Talloze wandelwegen, door het dal, maar ook door de bergen, waarbij de zomerliften je snel en gemakkelijk naar boven brengen.

Neem nou bijvoorbeeld Almenregion Hochoetz. Een kindvriendelijk skigebied in de winter, en een fantastisch wandelgebied in de zomer.

Als je in Oetz in de kabelbaan stapt, ben je al na 8 minuten op een hoogte van 2.000 meter, waar de skipisten omgetoverd zijn in heerlijke wandelwegen.

Weliswaar soms ietwat stijl, maar je kan bijvoorbeeld zomaar vanaf Hochoetz naar Kühtai wandelen, het hoogstgelegen skidorp in Oostenrijk.

Berghutten.

En, wat je in andere delen van de Alpen wel eens moet missen, er zijn in Hochoetz en Kühtai, maar ook in Sölden en Obergurgl, diverse berghutten ook in de zomermaanden geopend, zodat je niet alleen van de prachtige natuur kunt genieten, maar ook van de lokale Tiroler lekkernijen.

En dat, terwijl de maaltijden en drankjes enorm gunstig geprijsd zijn.

De gletscher in Sölden.

En dat is natuurlijk lang niet alles wat het Oetztal te bieden heeft. Zo ligt aan het einde van het Oetztal de beroemde Timmelsjoch. Een gletscherstraat, waarbij je met auto, fiets of bus naar de gletscher kunt rijden, of over de bergen Italië in kunt rijden.

Weliswaar moet je tol betalen voor de straat, maar het is en blijft een unieke ervaring, om enerzijds de weg omhoog te rijden, en anderzijds je voeten neer te planten om een echte gletscher.

De gletscher, waar trouwens de beroemde IJsmummie Oetzi gevonden is.

Over Oetzi gesproken, het Oetztal herbergt noch twee unieke bezienswaardigheden.

Het Oetzidorf, waar je kunt bekijken hoe Oetzi ooit geleefd moet hebben, en waar je een replica van de mummie kunt bekijken, en de Stuiben waterval, een uniek natuurmonument.