Een weekje weg naar de Veluwe, samen met de honden: onze tips en ervaringen

pad

Vorige week besloten we een weekje weg te gaan naar de Veluwe, samen met onze honden. Het bleek een perfecte bestemming te zijn voor een ontspannen vakantie in de natuur, met tal van mogelijkheden voor wandelingen en avonturen. In dit artikel deel ik onze tips en ervaringen, zodat ook jij kunt genieten van een onvergetelijke tijd in de Veluwe met je viervoeters.

Onze aankomst bij ons vakantiehuisje in Hoenderloo

We arriveerden op maandagmiddag bij onze geboekte vakantieaccommodatie, een charmant huisje midden in het bos bij Hoenderloo. We hadden bewust gekozen voor een vakantiehuis op de Veluwe met omheinde tuin voor de honden. Dit bleek een gouden zet, want onze honden konden direct na aankomst veilig rondrennen en acclimatiseren. Het huisje zelf was goed uitgerust, met voldoende ruimte voor ons en de honden, en het had zelfs een aparte hondenhoek met manden en voerbakken.

Wandelen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe

Een van de hoogtepunten van onze vakantie was een bezoek aan Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dit park biedt een uitgebreid netwerk van wandelpaden, variërend van korte wandelingen tot lange tochten. Honden zijn welkom, mits aangelijnd, wat zorgt voor een veilige en ontspannen ervaring voor zowel baasjes als honden. We kozen voor de Otterlose Zandwandeling, een route van ongeveer 10 kilometer door prachtige zandverstuivingen, bossen en heidevelden. Onze honden genoten zichtbaar van de afwisselende omgeving en de vele geuren.

Fietsen met de honden

Een andere geweldige manier om de Veluwe te verkennen is per fiets. Veel vakantieaccommodaties bieden fietshuur aan, en sommige hebben zelfs speciale hondenfietskarren beschikbaar. We huurden een hondenfietskar en fietsten naar het Kootwijkerzand, het grootste actieve zandverstuivingsgebied van West-Europa. De honden genoten van de rit en de vrijheid om na aankomst te rennen en spelen in het zand. Vergeet niet om voldoende water en snacks mee te nemen voor onderweg, zowel voor jezelf als voor je honden.

Bezoek aan de Schaapskooi in Ede

Een bezoek aan de schaapskooi in Ede is een aanrader. Hier kun je niet alleen de kudde Veluwse heideschapen bewonderen, maar ook prachtige wandelingen maken in het omringende Ginkelse Heidegebied. Honden zijn welkom en kunnen genieten van de open ruimtes en de mogelijkheid om andere dieren te ontmoeten. Onze honden waren gefascineerd door de schapen en het was een leuke en leerzame ervaring voor ons allemaal.

Hondenlosloopgebieden

De Veluwe heeft diverse losloopgebieden waar honden vrij mogen rondrennen. Een van onze favorieten was het losloopgebied bij Het Leesten, vlakbij Apeldoorn. Dit gebied biedt een mix van bos en open terrein, en er is zelfs een speciaal hondenstrandje waar de honden kunnen zwemmen. Het is een ideale plek om andere hondenliefhebbers te ontmoeten en de honden samen te laten spelen. Deze tip hadden we overigens gevonden via de website huisjehurenmethond.nl.

Eten en drinken

Tijdens onze vakantie hebben we verschillende hondvriendelijke restaurants en cafés ontdekt. Bij Planken Wambuis, een sfeervol restaurant midden in de natuur, zijn honden welkom op het terras en binnen in het restaurant. We genoten van een heerlijke lunch terwijl onze honden zich tegoed deden aan wat vers water en een paar hondensnoepjes die ze kregen van het vriendelijke personeel. Ook het dorpje Otterlo heeft enkele gezellige cafés waar honden welkom zijn.

Kortom, het was genieten! 

Onze week op de Veluwe was een onvergetelijke ervaring voor zowel ons als onze honden. De combinatie van prachtige natuur, talloze wandel- en fietsmogelijkheden, en hondvriendelijke voorzieningen maakte het een ideale vakantiebestemming. Of je nu houdt van lange wandelingen door de bossen, avonturen op de zandverstuivingen, of gewoon wilt ontspannen in een gezellige accommodatie, de Veluwe heeft het allemaal. We kijken nu al uit naar ons volgende bezoek en kunnen deze bestemming van harte aanbevelen aan alle hondenliefhebbers.