De Rijn valt bij Schaffhausen

Rheinfall in Schaffhausen

De korte vakantie van dit jaar naar de Bodensee bracht ons naar de Rheinfall in Schaffhausen, ongeveer 50 kilometer langs de Rijn vanaf Konstanz. Daar is één van de mooiste en grootste watervallen van Europa te zien.

Op een hete zomerdag hebben we het prachtige spektakel bekeken.

De Rijnwaterval is te bereiken vanaf Konstanz, eerst langs de Untersee en vervolgens langs de Rijn naar het stadje Neuhausen. Als u op de landweg blijft en geen gebruik maakt van de Zwitserse snelweg, bespaart u de kosten van het Zwitserse vignet.
Zelfs de reis biedt veel te zien: kleine, pittoreske dorpjes met prachtige vakwerkhuizen, buitengewone landschappen, geweldig uitzicht op de Rijn en de Untersee met veel zeilboten die op afstand lijken op speelgoedboten.

Parkeren bij de Rheinfall in Schaffhausen

Na ongeveer 1 uur aangenaam rijden bereikten we de stad Neuhausen op de noordoever. Er zijn hier meerdere betaalde parkeerplaatsen, die min of meer ver van de Rheinfall liggen. Wij waren daar op een hete zomerdag tijdens de zomervakantie en veel andere mensen hadden het idee om de waterval te bezoeken. Onze parkeerplaats lag dus iets verder van de Rheinfall.
Het parkeertarief bij de Rheinfall is hetzelfde als in grote Duitse steden.

Boottochten op de Rheinfall in Schaffhausen

De Schlösschen Wörth, een kasteel uit de 12e eeuw, ligt aan de noordkant direct aan de Rijn op een klein eiland in het stroomgebied van de waterval. De Schlösschen herbergt nu een gastronomisch restaurant met een unieke achtergrond: het uitzicht op de prachtige Rijnwatervallen.
Voor de brug bij de Schlösschen kun je kaartjes kopen voor een boottocht naar de waterval. Verschillende rondleidingen worden aangeboden tegen verschillende prijzen.
De meest spectaculaire boottocht is naar mijn mening de rotstrip. Je gaat per boot direct het midden van de Rhine Falls in, waar een aanlegsteiger is op het middelste rotseiland. Vanaf de steiger kun je via steile trappen de rots beklimmen naar een uitkijkplatform en genieten van een rondom uitzicht op de brullende waterval! De hele pret duurt ongeveer 30 minuten en kost (vanaf 2018) een indrukwekkende CHF 20.

Tijdens de kleine tour kunt u de adembenemende natuurlijke gebeurtenis van de vallende watermassa’s ervaren tijdens een boottocht van 15 minuten door het stroomgebied van de Rijnwatervallen van dichtbij van de boot.
We besloten de Rijn over te steken. Hier brengt een shuttle je van de ene kant van de Rijn naar de andere, ook door het stroomgebied van de Rijn, vlakbij de Rheinfall.
Voor onze boottocht over de Rijn stonden we in de rij bij de ticketbalie tegenover Schlösschen Wörth en kochten een kaartje voor een terugreis van 5 CHF.
De boten voor de verschillende scheepstochten naar de Rheinfall beginnen ook bij Schlösschen Wörth. We stapten aan boord van onze boot en reden door het bekken van de Rheinfall, vrij dicht bij de brullende watermassa’s van de watervallen, naar het Laufen-kasteel aan de andere kant van de Rijn.
Vanaf de steiger aan de voet van het kasteel van Laufen gingen we het Belvedere-pad op naar het kasteel om een ​​overzicht te krijgen. Naast het kasteel is er een bezoekerscentrum waar je meer te weten kunt komen. Er zijn ook enkele souvenirwinkels en diverse eet- en drinkstalletjes.
Binnen op de binnenplaats van het kasteel kun je op verschillende punten de Rijnwatervallen van bovenaf bekijken.

In het bezoekerscentrum zijn combitickets verkrijgbaar voor het prachtige panoramapad met de uitkijkplatforms, de panoramische glazen lift en voor de Historama.
Laufen Castle staat al meer dan 1100 jaar op deze bevoorrechte locatie en heeft een gevarieerde geschiedenis achter de rug. In het kasteel was al in 1829 een wijnbar voor bezoekers van de Rijnwaterval gevestigd. De historische kasteelmuren herbergen sinds 1946 een jeugdherberg.

Op de uitkijkplatforms, waarvan sommige direct boven het water zijn gebouwd, heb je een schitterend uitzicht op de waterval in Schaffhausen met het stroomgebied van de Rijnwaterval en ook op de rotsen midden in de Rijnwaterval. Het onderste uitkijkplatform bevindt zich net boven het wateroppervlak van het stroomgebied van de Rheinfall. Je hebt het gevoel midden in de borrelende spray van de Rijnwatervallen te staan ​​en het gebrul van het water te voelen. Onbeschrijfelijk bij warm zomerweer!
Een deel van de hoogte vanaf de aanlegsteiger tot het kasteel van Laufen kan worden overwonnen met de glazen panoramische lift. Ook vanuit de lift heb je een geweldig uitzicht.

De Historama is een tentoonstelling in kasteel Laufen en vertelt onder meer over de historische betekenis van de plek en de invloed van de Rijnwaterval op natuur en samenleving. Met het heerlijke weer op de dag van ons