Alanya Tips

Alanya

Alanya is een van mijn favoriete plekken in Turkije. De ouders van mijn vriendin hadden een appartement in het kleine stadje aan de Turkse Rivièra. Het was de reden dat ik destijds mijn blog begon te schrijven.
Dus dit is een gastpost hier in het World Travel Forum. Mijn naam is Thomas en vandaag vertel ik je tien hoogtepunten en insidertips in Alanya die je niet mag missen.

Winterverblijf van de Seltsjoekse sultans

De oudste gebouwen in Alanya bevinden zich op de kasteelheuvel tussen de haven en het Cleopatra-strand. De oude Grieken bouwden 3000 jaar geleden de eerste stad genaamd Korakesion op het schiereiland. U kunt nog steeds bewaarde muren uit de Hellenistische periode zien.
Cilicische piraten gebruikten het fort op de kasteelheuvel lang als basis totdat het werd verdreven door de Romeinse generaal Pompeius, die later de tegenstander van Julius Caesar werd in de Romeinse burgeroorlog. Het verhaal is ook de reden waarom de rondvaartboten in de haven van Alanya zijn ontworpen in piratenlook.
De mooiste gebouwen op de kasteelheuvel dateren uit de 13e eeuw. De Seltsjoekse sultan Alaeedin Keykubat veroverde in die tijd Alanya en maakte van de stad zijn winterresidentie en daarmee de tweede hoofdstad van het Seltsjoekse rijk naast Konya.
De machtige vestingmuren op de burchtheuvel, de citadel bovenop en de gebouwen aan de haven dateren uit die tijd. Deze omvatten het monument van Alanya, de Rode Toren en een Seltsjoekse scheepswerf.
Sinds 2017 stijgt er een kabelbaan van het Kleopatra-strand naar de berg. Neem de trein naar boven, bezoek het fort Ic Kale met zijn adembenemende uitzicht over Alanya en loop naar de haven en de Rode Toren aan de andere kant.

Zijderupsen in Sapadere Canyon

De Sapadere-kloof is een bekende bestemming in Alanya. Maar de meeste mensen missen de echte insidertip, de zijderupsen voor de kloof in het dorp Sapadere.
Vroeger leidde een smal pad van de oude zijderoute van Centraal-Anatolië naar een pas bij Sapadere aan de zuidkust naar Alanya.
Als gevolg hiervan kwamen zijderupsen en de kunst van het maken van kleding en stoffen honderden jaren geleden naar Alanya. Ondertussen is het vaartuig helaas bijna uitgestorven, je kunt er alleen sporen van zien in Sapadere en in het handwerkhuis op de kasteelheuvel.
Echte zijderupsen en cocons vind je in het Su Degirmei Restaurant, direct bij de ingang van Sapadere aan de rivier. Als je de rupsen levend wilt zien, vlieg dan tussen eind mei en begin juli naar Alanya.

Heerlijk Turks eten en fijn hotel

Turkije eet meer dan kebab! En kebab is niet hetzelfde als kebab. Er zijn Adana, Iskender, Patlican, Ankara, Erzerum en vele andere soorten kebab, omdat het woord slechts zoveel vertaalt als “gegrild vlees”. Trouwens, mijn favoriet is Iskender Kebab.
Probeer ook, behalve baklava, Turkse desserts, want Turkije heeft een bijzonder talent voor het maken van allerlei desserts.
Bewijzen? Eet Tavuk Gögsü, een dessert met kippenvlees! Klinkt raar, maar smaakt verrassend goed. In het kleine dorpje Beypasari bij Ankara maken de lokale bevolking een toetje van wortels.
Mijn persoonlijke favoriet is künefe, een dessert met pistachenoten, pastagaren, suikersiroop en een soort kaas. Een plaats waar je over het algemeen goed Turks eten kunt krijgen, is de Mado-vestiging in Alanya. Mado is ook beroemd om künefe en Turks ijs Dondurma.
Het Mini Mutfak Restaurant in Alanya is populair bij meer dan 5.000 Duitse emigranten in de stad. Daarin maken de koks dagelijks wisselende menu’s met Turkse thuisgerechten.

Wat hotel betreft kunnen we het eftalia van harte aanbevelen.

Door de vleermuisgrot naar het Alara-kasteel!

Ben je op zoek naar een klein avontuur? Dan is de Alara-vallei met de Alara-karavanserai en het Alara-kasteel precies de juiste bestemming voor jou!
Het Alara-kasteel dateert uit het Byzantijnse rijk en diende om de handelsroutes in Anatolië te beschermen. Later, nadat de Seltsjoeken Centraal-Anatolië hadden veroverd, leidde een zijweg van de zijderoute door de Alara-vallei. De Alara caravanserai dateert uit deze periode. Je kunt beide plaatsen – het kasteel en de karavanserai – gratis bezoeken.
Wat voor mij bijzonder interessant is, is het Alara-kasteel, dat je alleen kunt bereiken via een half ingestorte tunnel met vleermuizen aan het plafond.
Bereid je goed voor op de reis naar het kasteel, je hebt een zaklamp nodig, goede schoenen en je moet je zeker informeren in het kleine restaurantje naast de karavanserai over de juiste weg.

Cleopatrastrand en de turkooisblauwe zee

Cleopatra en de bijpassende geschiedenis in Alanya is een van de vlaggenschepen van de stad. Na de dood van Julius Caesar gaf Marc Aurel het stuk kust rond Alanya aan Cleopatra. Ze zou het strand onder de kasteelheuvel hebben bezocht tijdens een reis van Rome naar Egypte. Een turkoois